24 kwietnia, 2012

Sos koperkowy

To taki nasz domowy ulubieniec.;)



Składniki:


jogurt naturalny (gęsty)
siekany koperek
czosnek - kilka ząbków
sól, pieprz

opcjonalnie 1 - 2 łyżki majonezu

Najchętniej do sosów używam jogurtu greckiego z Lidl'a (pojemność 400 ml), albo mieszankę jogurtów: greckiego i naturalnego. Koperek jest w dużych ilościach (nawet 3 - 4 łyżki stołowe), podobnie jak i czosnek. Zapasy siekanego, mrożonego koperku zimą - to norma.:)
Składniki mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Czasem dodaję majonez, wtedy smak sosu jest nieco inny, może pełniejszy, ale za to kaloryczny:).
W naszym domu lubimy sos koperkowy ze względu na wszechstronność wykorzystania.:) Pasuje do mięsa, warzyw, pizzy czy ryby.

Życzę smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz