16 kwietnia, 2012

Dwa sosy do jajek

Sos Tatarski

Składniki:

ogórek konserwowy (1 większy lub 2 małe)
parzone pieczarki (3 lub 4 szt.)
majonez
jogurt naturalny (gęsty)

Ogórek konserwowy i pieczarki pokroić w drobniutką kostkę. Majonez wymieszać z jogurtem 1:1, dodać do posiekanych składników. Odstawić, by przegryzły się składniki.
Można również dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, albo kapary. Ja kaparami dodaję bardzo rzadko. Wolę zwykłą wersję.


Sos majonezowo - musztardowy

Składniki:

majonez
musztarda sarepska (według mnie najlepsza)
jogurt naturalny (gęsty)

W tym sosie wystarczy wymieszać poszczególne składniki. Proporcje są następujące: przy 2 łyżkach majonezu 1 łyżka jogurtu i 1 pełna łyżeczka musztardy.
Można posypać go posiekanym świeżym szczypiorkiem.

Oba sosy są bardzo proste w wykonaniu i jednocześnie smaczne - zarówno do jajek, jak i wędlin. Smacznego!:)

2 komentarze:

  1. No a gdzie moj koperkowy- ulubiony :-) no ale on nie koniecznie przy okazji Świąt. |Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niebawem się pojawi, tylko muszę go zrobić a potem sfotografować.;)

      Usuń