24 czerwca, 2012

Wątróbka z cebulą i jabłkami


Składniki:
400 g świeżej wątróbki
3 duże cebule
1 duże jabłko

majeranek
sól, pieprz, cukier (szczypta)
mleko

Wątróbkę oczyszczam z żyłek i wszelkich podobnych resztek, po czym zalewam mlekiem. W mleku moczy się jakieś 10 - 15 minut. W tym czasie na oleju (najczęściej rzepakowym), szklę pokrojoną w piórka lub półksiężyce cebulę, posypuję ją szczyptą soli i szczyptą cukru. Dusi się pod przykryciem na małym ogniu. Pilnuję by się tylko zeszkliła, ale nie straciła twardości. Wykładam ją do miseczki, a na patelnię wrzucam wątróbkę. Wyjmuję ją tylko z mleka, nie opłukuję. Gdy wątróbka się "zetnie", dodaję cebulę i pokrojone w kostkę jabłko. Następnie dodaję odrobinę pieprzu, obficie obsypuję majerankiem i lekko solę. Całość duszę pod przykryciem kilka minut. Ewentualnie dosmaczam. :)

Odstawiam z ognia i po jakichś 5 - 10 minutach serwuję. Palce lizać.:)

Jako, że ja i mój mąż przepadamy za wątróbką, ilość podana w przepisie jest na 2 osoby. Są to spore porcje. Poza nami, w domu, na razie nikt wątróbki nie jada.;) Jeśli planuję zaserwować wątróbkę podobnym amatorom, to tylko przeliczam mniej więcej ilość. Zapewne na osobę w zupełności wystarczyłoby jakieś 120 - 150 g wątróbki. :)
Jeszcze jedna uwaga: można to danie zrobić na smalcu. Smakuje równie dobrze.:)

* Zdjęcia opisanego dania nie posiadam, ale jeśli tylko to się zmieni, na pewno je dodam.:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz