Składniki:
3 szklanki mąki
1 łyżka sody oczyszczanej
1 łyżka kakao
przyprawa do piernika (1/2 paczki)
1 szklanka cukru kryształu
½ kostki margaryny
½ lub ¾ szklanki miodu
zapalanka
1 szklanka jogurtu (chudej śmietany lub mleka zsiadłego)
1 lub 2 jaja
Zapalanka: cukier (2-3 łyżki) praży się na patelni, po czym dodaje się wodę (około ½ szklanki).
Jako polewę najczęściej stosuję rozpuszczoną czekoladę. Jedną mleczną i pół gorzkiej podgrzewam w rondelku z łyżką śmietany kremówki. Smaruję na jeszcze ciepłym pierniku i zostawiam do wystygnięcia.
Przygotowanie:
1. Mąka + soda + kakao + przyprawa do piernika - wymieszać.
2. Margarynę rozkręcić z cukrem, dodawać jogurt, miód, zapalankę i jajko, w trakcie dodawać składniki z pozycji "1".
Całość przelać do dwóch podłużnych blaszek. Piec około 45 minut w temperaturze 160 - 170 stopni C. (Piekarnik przeze mnie użytkowany, to piekarnik gazowy).
Bardzo prosty i szybki przepis. Nasze dzieci się tym piernikiem zajadają. Plusem jest fakt, że to ciasto może postać i nie traci na smaku. Szczerze polecam.:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz