25 kwietnia, 2013

Sałatka ryżowa z szynką i pieczarkami



Składniki:
200 g ryżu białego
7-8 dużych pieczarek
350 g szynki (może być konserwowa, lub jakaś lepsza szynkowa wędlina)
kukurydza konserwowa (puszka)
szczypior (lub łagodna cebula)
Sos:
jogurt naturalny (3 łyżki stołowe) / majonez (2 łyżki stołowe)
łyżeczka musztardy
sól, pieprz


Przygotowanie tej sałatki jest szybkie i proste. 
Ryż gotujemy i studzimy. Pieczarki parzymy i kroimy w kostkę wielkości ziarna kukurydzy. Szynkę również kroimy w kostkę. Szczypior (lub cebulę) siekamy. Wszystkie składniki mieszamy na sucho, po czym dodajemy sos. Dobrze jest jak sałatka chwilkę postoi przed podaniem, bo dzięki temu składniki "przegryzą" się z sosem.:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz